Varsan ruokinnan aakkoset kohdusta kolmeen ikävuoteen

08.01.2023

Monelle hevosenomistajalle aurinkoisesta varsakesästä nauttiminen on unelma, jonka haluaisi kokea. Niin se oli muutama vuosi sitten meillekin! Lopullisen varsotuspäätöksen tekeminen vaatii kuitenkin pohdintaa, rohkeutta (ja jopa hulluuttakin) - mutta niin vain siihen rupesimme. Ensimmäinen haaste oli se, että pihassa oli vain ruunia. Puskaradion ja ystäväpiirin avulla löysimme kuitenkin emätammaksi kauniin suomenhevostamman. Orivalinta olikin helpompi juttu, kun suosikkiorimme sopi sekä suvultaan, rakenteeltaan että käyttöominaisuuksiltaan valitsemallemme tammalle.

Kun tamma muutti meille suoraan oriasemalta, jossa se oli ultrattu tiineeksi, ruokinnan päätavoitteena oli mahdollisimman hyvä perusruokinta. Tamma oli sopivassa kunnossa ja voi hyvin. Alkutiineydestä tamman ruokinnan perusajatus onkin, että kaikki ravintoaineet tulee huomioitua suhteessa rasitukseen.

Kun tamman tiineys etenee viimeisen kolmen kuukauden alkuun, sikiön kasvu nopeutuu huomattavasti ja varsan luuston kehittyminen ottaa ison loikan, nämä asiat tulee huomioida tamman ruokinnassa. Seuraava iso muutos on syntymä - tamman ruokinnan kannalta ei suuria muutoksia tarvitse tehdä mutta vastasyntyneen varsan vasta-aineiden saatavuudesta on huolehdittava ensimmäisten tuntien aikana. Jos kaikki menee hyvin, varsa saa vasta-aineet emän maidosta. Aina näin ei kuitenkaan ole, tällöin hyvä ensiapu eläinlääkärin lisäksi on ternimaidon vastike.

Varsat ovat jo syntyessään yksilöitä, toiset alkavat mutustella heti kaikkea mahdollista, toisille riittää maito. Mikäli tamman maidontuotannossa on haasteita, voi lisäksi käyttää myös maidonvastiketta.

Varsan luuston kehittyminen on jatkuva prosessi, joka tulee huomioida ruokinnassa tamman yhdeksännen tiineyskuukauden alusta hevosen kolmeen ikävuoteen saakka. Pavon Podo®-konsepti onkin kehitetty tukemaan varsojen kehitystä juuri edellä mainittuna aikana; tuotesarja muodostaa kokonaisuuden, joka huomioi kaikki tärkeät ruokinnan vaatimukset nuoren hevosen kasvussa ja kehityksessä.

Podo®-konseptin ydinajatus on ainutlaatuinen kivennäisaineiden yhdistelmä. Hivenaineiden ja kivennäisten määrän lisäksi avainasemassa on niiden välinen suhde. Lisäksi näiden tulee olla helposti imeytyvässä muodossa.

Kun varsan ruokinta on optimaalista, siinä tulee huomioitua aineenvaihdunta, kalsiumin varastointi kasvaviin luihin sekä ruston kasvun ja kehittymisen tukeminen.

Onnea ja iloa teille, joita odottaa varsakesä nyt tai myöhemmin!